O OVOM "ON LINE" UDŽBENIKU (STATIKA)

Ovaj je projekt realiziran temeljem ideje koja je sadržana u projektu prihvaćenog od strane Ministarstvu znanosti i tehnologije Republike Hrvatske s nazivom Integralni interakcijski sustav za trajno obrazovanje u području primjenjene inženjerske mehanike uz uporabu informacijskih tehnologija (šifra 2002-027) ili pod skraćenim nazivom: Primijenjena mehanika.
Prema odluci Ministarstva ovaj je projekt DOBIO je financijsku potporu za jednu godinu. Ove su stranice realizacija toga projekta. Ovaj je "on line" udžbenik (Statika) prvi dio u predviđenom projektu, a namjera mu je da prije svega pomogne studentima, ali isto tako da se ovaj rad i pristup podvrgne ocjeni javnosti.

Naravno da bi donatori (hardvera, softvera, ...) mogli u mnogome pospješiti realizaciju ove ideje ukoliko nađu da je ona dobra.

Dakle, ovo je pokušaj da se uz pomoć informatičkih tehnologija i Interneta približi studentima ova temeljna građa u sustavnom studiranju na tehničkim fakultetima, a kao nadopune već ustaljenim metodama studiranja.

Ovaj je elektronički udžbenik, prije svega, namijenjen studentima tehničkih fakulteta kao priručnik za vježbe i pripremanje ispita iz Statike, koja se u pravilu izučava u prvoj godini studija.

Dobar dio građe za ovaj udžbenik korišten je iz udžbenika
Uvod u Statiku sa zbirkom zadataka čiji su autori F. Matejiček, D. Semenski i Z. Vnučec, ali isto tako i neka tumačenja i ideje za grafička pojašnjenja iz citirane literature kao i izvorne bilješke s predavanja autora.

Bit ćemo zahvalni svima koji nam ukažu na netočnosti, propuste ili nedostatke. Autori: Franjo Matejiček i Zdravko Vnučec

 

nazad na naslovnicu